Sierra Nevada 2007

Met het vliegtuig naar malaga gevlogen en van daaruit met de bus (ALSA) naar Orgiva; ca 2,5 uur.

In Orgiva werden we opgepikt door Harry die ons naar La Lomilla brengt: een romantisch cortijo van Marian en Harry die zich daar al lang gevestigd hebben. Het is een plekje midden in de natuur tussen de olijfbomen op ca ½ uur gaans van Orgiva. Dit is werkelijk prachtig gelegen en we zijn hier al meerdere malen gastvrij onthaald. Fantastisch!

www.cortijolalomilla.com

Het is een mooi startpunt om de Sierra Nevada in te trekken; we zijn hier meerdere dagen gebleven om de directe omgeving te leren kennen met name rond de rio Gualdafeo.

De volgende routes gelopen.

1e dag La Lomilla (Orgiva) 600 m – Capileira 1430 m looptijd 4 uur

2e dag Capileira – cortijo de las Tomas 2100 m – Capileira

3e dag Capileira – refuge del Poqueira 2500 m looptijd 4,5 uur

4e dag refuge del Poqueira – Mulhacen 3480 m – refuge del Poqueira   looptijd 5 uur

5e dag refuge del Poqueira - collado Carihuela del Veleta 3230 m - Pradollano 2500 m looptijd 6 uur

6e dag Pradollano – Cerro de Sevilla - Balzain 1000 m looptijd 6 uur

 

Kaart

 

1e dag

Vanuit La Lomilla loop je door de olijfboomgaarden die voorzien worden van water middels de asecias. Dit zijn waterkanaaltjes die vanuit de bergen het smeltwater naar beneden leiden voor het bevloeien van landbouwgronden.

Het pad slingert zich geleidelijk naar boven richting noorden tot op de weg naar Pampaneira bij het ermita del Padre Eterno.

Daar pakken we de GR7 op die van Lanjaron naar Pampaneira loopt; een mooi pad door het bos boven het dal van de rio de Poqueira.

Pampaneira is een leuk toeristisch dorpje waar we de lunch gebruiken. Vanuit het hoogste punt in Pampaneira voert het pad (niet duidelijk gemarkeerd) naar Bubion; een rustig (minder toeristisch) dorpje. Van daaruit naar Capileira.

Hier trekken we voor enige dagen in hotel Meson Poqueira dat goed bevallen is; goede Spaanse wijnen. Het eten in de Alpujaras is altijd vrij eenvoudig. (geen haut cuisine)

2e dag

Vandaag een dagtocht naar het noorden langs de westkant van de rio de Poqueira naar cortijo de las Tomas. Mooi uitzicht naar het zuiden; de cortijo is van een schaapsherder die zijn kudde hier laat grazen.

Terug naar Capileira via de oostkant van de rio de Poqueira langs een asecia (acequia alta) met mooie uitzichten op de hoge toppen van de sierra.

3e dag

Via dezelfde route als de dag ervoor naar de refuge del Poqueira. Vlak voor de hut staan de steenbokken te grazen.

De hut is groot en niet druk bezocht.

4e dag

Vroeg opgestaan om de Mulhacen te beklimmen. In het donker vertrokken langs het beekje (de mulhacen) richting noorden naar de refugio de la Caldera (3000 m) van daaruit tegen de hoogtelijnen in naar het oosten naar de top. Het pad is goed te vinden in de puinhelling; er is geen sneeuw.

Om 11:00 uur op de top (3480 m) met mooie uitzichten op de zee en de omliggende toppen zoals de Alcazaba, Veleta etc.

We zijn de eersten die dag, na ons komen 3 mannen vanuit het noordelijk gelegen dal van de rio Real en rio Genil.

We nemen dezelfde weg terug naar de hut.

5e dag

Vandaag lopen we naar Pradollano in de hoop daar een hotelletje te vinden. We vertrekken in noordelijkwestelijke richting langs een beekje dat ons naar de lagunas de rio Seco leidt. Hier komen we uit op het brede pad gelegen op ca 3100 m. Op het pad ligt nog behoorlijk veel sneeuw maar er is een smal gedeelte dat vrij is.

Het geeft een bijzonder gevoel om op deze hoogte door een puinlandschap op een brede weg te lopen die vol ligt met sneeuw.

We lopen door de Puerta en via de collado del Lobo naar de refugio La Carihela (3220 m) aan de voet van de Veleta; dit is een goed verzorgde van steen gemaakte Cabane waar je kunt slapen op houten britsen. Er ligt hier nog massa’s sneeuw.

Van hieruit is het een lange afdaling naar Pradollano op een pad dat de weg steeds kruist; hier kom je weer de bewoonde wereld binnen met aan de westkant een skigebied dat er nu verlaten bij ligt.

Pradollano lijkt wel uitgestorven, geen mens te zien! Een spookstad. Gelukkig vinden we een hotel dat nog open is (hotel Kenia Nevada). Het contrast kan bijna niet groter zijn met de dagen ervoor.

6e dag

Vandaag lopen we in een mooi groen en bloemrijk landschap in westelijke richting via de Cerro del Mirador naar de Cuerda del Trevenque. Het pad is niet altijd even duidelijk maar blijft op een hoogte van ca 2000 m lopen.

Via de botanische tuin gaat het langs de Arroyo de Huenes over een breed pad naar de Cerro de Sevilla. Van hieruit naar Balzain.

We verblijven gedurende een week nog in cortijo Balzain vlakbij La Zubia; een erg mooie plek om van daaruit Granada te bezoeken.   www.balzain.com