Picos de Europa 2009

 

1e week (6 juli-13 juli) in Castronuno ( www.beautifulalamedas.com ) bij Toro een cortijo voor ons alleen.

2e week (13-7-2009) vanuit Asturias Aeroporte met bus via Oviedo naar Covadonga. In dikke mist met de bus verder naar het Lago de Enol (1060 m). Vanaf de parkeerplaats in half uur naar Refuge de Pastores (1100 m).

Dagtrajecten:

1e dag Refuge Pastores – refuge de Vegarredonda (1410 m) looptijd 2,5 uur

2e dag Refuge Vegarredonda – refuge Marques de Villaviciosa   (1630 m) looptijd 5 uur

3e dag refuge Marques de Villaviciosa - via Cares kloof - Hotel Poncebos   (250 m) looptijd 7 uur

4e dag Hotel Poncebos – Cortijo El Caleyon in Castillia bij Bulnes (720 m) looptijd 1,5 uur

5e dag Rustdag; dagwandeling van Bulnes – Pas de Calonado (ref. Tenerosa 1250m) - Bulnes

6 e dag Bulnes – refuge Uriello (refuge J.D. Ubeda 1950 m)   looptijd 5 uur

7e dag Refuge Uriello – Cab. Veronica- refuge Jermoso (ref. Diego Mella 2070 m) looptijd 5 uur

8e dag Refuge Jermoso – Vega de Liordes- Posada de Valdeon (940 m) looptijd 5 uur

9e dag Posada de Valdeon – Refuge de Vegavano (1320 m) looptijd 6 uur

10e dag Refuge de Vegavano- Oseja de Sajambra (740 m) looptijd 4 uur

www.picoseuropa.net/

Kaart

 

1e dag

Vanaf de halteplaats waar de busroute naar het Lago Enol eeindigt, is het een half uur lopen naar refugio de Pastores. Een oude (particuliere) hut met een vernieuwd interieur en een gastvrije ontvangst. Weinig gasten.

Vanaf de hut met mooi weer door een pastoraal landschap naar de refugio de Vegarredonda . Vroege aankomst, daarom s’middags geprobeerd om via een ongemarkeerde westelijke route naar refuge Marques de Villaviciosa te lopen. De route was wel voorzien van steenmannetjes maar er was geen duidelijk pad. Vanwege de mist gestrand en omgekeerd naar de hut. Geen vriendelijke gastvrije huttenwaard.

2e dag

S’ochtends weer mooi weer en dezelfde route teruggelopen naar het Lago Enol en van daaruit naar refuge Marques de Villaviciosa. Erg mooie route die geleidelijk omhoog voert. De hut is primitief (geen wasgelegenheid) maar het jonge stel (met jonge baby) was erg vriendelijk en gastvrij! Ook leuk gezelschap.

S’ avonds weer mist.

3e dag

Met prachtig weer via het Canal de Trea afdalen naar de Cares kloof. Moordend steile afdaling, 1e deel gemarkeerd daarna niet. Pad is wel duidelijk en blijft langs het beekje. Dan door bos naar de kloof; hier is het erg heet maar wel mooi. De afdaling was erg afmattend, koste veel tijd en besluiten in een hotel bij Poncebos te overnachten ipv door te lopen naar Bulnes.

4e dag

Korte mooie wandeling door een kloof naar het gereserveerde adresje El Calyon in Castillo www.casasruralesasturias.net/ficha/caleyon/ vlakbij Bulnes. Het is een klein gehuchtje dat weinig veranderd is in de loop van de tijd maar wel goed gerestaureerd. Ook in Bulnes blijkt later dat men aan het investeren is in het opknappen van oude huisjes.

5e dag

Rustdag mooi weer; El calyon is een uitstekend adres, prachtig gelegen met een goede keuken! Vandaag een wandeling door Bulnes en naar de pas de Calonado (refuge Tenerosa 1250 m). Mooi uitzicht op de pas naar verschillende dalen en de Naranjo de Bulnes.

Refuge Tenerosa is gesloten (?)

In Bulnes op een terrasje gezeten; er zijn ook verschillende restaurantjes (leuk dorp)

In Calyon kennis gemaakt met sympathieke Nederlander en Portugese vriendin.

6e dag

Pittige wandeling omhoog door een geïsoleerd mooi dal (canal de Balcosin) naar refuge de Urriello. Begin van het canal de balcosin is moeilijk te vinden (langs een watervalletje) naar boven.

Veel restanten van karkassen gezien en gemzen. In tegenstelling wat op de kaart staat zijn we in de kom van het dal blijven lopen; hoge route gaat door puinhellingen.

De refuge is groot en druk maar hij ligt op een mooie plek; we kijken boven de wolken in het dal in de volle zon! De zee is te zien.

De Naranja de Bulnes is een prachtige kegelrots waar veel in geklommen wordt.

7e dag

Beginnend met mooie weer maken we een stoere route met een leuke klimpartij naar de Cabane de Veronica www.madejuno.com/veronica/ 2325 m; onderweg een Nederlands gezin gesproken. De Cabane kennen we van vroeger (2001: via de Funte Dé); nu opzij van de doorgaande route en is tijdelijk bemand!

Omdat we geen zin hebben in de drukke route naar de Fuente Dé besluiten we de (minder toegankelijke) route naar de refuge de jermoso te nemen. Deze is in het begin rood gemarkeerd later alleen met steenmannetjes. Dit gaat via een pasje tussen de Madejuno en Te del Hoyo Oscuro. We komen dan op een pad dat links naar de Vega de Liordes gaat en rechts naar de refuge Jermoso www.colladojermoso.com/ (avontuurlijk pad langs de rotswand!).

½ uur voor de hut begint het te stortregenen. Noodweer. Gelukkig zijn we op tijd binnen in wat blijkt een primitieve hut te zijn die stampvol zit. Geen sanitair, slapen op de zolder maar wel een sympathieke hut , goed gegeten met een leuk gezelschap spanjaarden die engels kunnen spreken.

8e dag

Volgende dag via hetzelfde pad naar de Vega de Liordes ; mooie graslanden met paarden en koeien en via pasje (ook in 2001 geweest) geleidelijk naar Posada de Valdeon. Via fuente de Pedabejo, en de fuente de Torones blijven we op hoogte tot in Prada vlak voor Posada de Valdeon.

Valdeon kennen we ook van 2001 en trekken hier in een mooi groot B&B vlakbij het plein midden in het dorp. Het dorp ligt prachtig in het dal tussen de toppen van de Picos.

9e dag

Via Soto de Valdeon lopen we route F-8 naar de Vega de Llos (ca 1600 m); een romantische bergweide met mooie uitzichten op de bossen. Via Cdo El Frade (een pasje) zien we reeds de Vega Vano. We lopen door een sprookjesachtig bos naar beneden; onderweg komen we langs de “Giant” een oeroude eik met een omtrek van wel 10 m en de vega salambre. Uiteindelijk bereiken we de Vega Vano een grote grasvlakte met grafheuvels; super romantisch plekje.

De refuge de Vegavano www.refugiopicos.com/ wordt door 2 vrouwen gerund waar we zeer welkom zijn; een eenvoudige kabouter hut met open slaapgelegenheid boven de verblijfsruimte.

10e dag

Vandaag lopen we vanaf de hut via Soto de Sajambra naar Oseja de Sajambra. Dit is een ontspannen wandeling geleidelijk dalend door een mooi bos; Soto is een vriendelijk gehuchtje. Oseja is wat groter en heeft aansluiting naar Cangas de Onis. In Oseja de bus gemist ( 1maal per dag) maar wel een lift kunnen krijgen naar Cangas de Onis (mooie rit door de kloof van de Rio Sella).