Mercantour 2006

Met het vliegtuig naar Nice gevlogen en vanaf het vliegveld met de bus (TAM nr 730) in dik uur naar Roquebillière. Prachtige busrit door smalle kloof.

Verder naar Belvedère gelopen (1 uur) en overnacht in gite communal. Leuke dorpjes.

Dagtrajecten:

1e dag Belvedère – St Grat Gite d’Etappe Lucie Bertoli 1600 m (Valon de Gordolasque)

2e dag St Grat - refuge Pagari 2650 m   looptijd 5,5 uur

3e dag refuge Pagari – refuge de Fontanalba 2020 m looptijd 6,5 uur

4e dag dagwandeling rond refuge de Fontanalba

5e dag refuge de Fontanalba - refuge des Merveilles 2210 m looptijd 5 uur

6e dag refuge des Merveilles - Tende   820 m

Kaart

 

1e dag

Het plan was naar St Grath te lopen op een pad parallel aan de weg echter dit pad was er niet meer. We kregen een lift van een passerende auto tot St Grath en daar intrek genomen bij de Gite d’Etappe Lucie Bertoli http://gordolasque.free.fr/ . Leuk adresje (soort school-herberg) waar je zelf kunt koken. Die middag nog 2,5 gewandeld naar de Mur des Italiens (richting refuge de Nice).

2e dag

Vroeg vertrokken met mooi weer naar de refuge de Nice (2,5 uur) geleidelijke stijging; de hut waren ze op dat moment aan het verbouwen. Daarna stevige stijging naar de Passo Pagari (2820 m; 2 uur).

Tot de pas is het niet gemarkeerd wel steenmannetjes; aan Italiaanse kant wel.

De hut kennen we van enkele jaren terug vanuit het bergsportkamp in de Alpine Maritime; bij aankomst zien we de steenbokken tot vlak voor de hut staan en Tibetaanse gebedsvlaggetjes hangen rond de hut www.rifugiopagari.com . De huttenwaard (Tibetaanse monnik?) kookt alleen vegetarisch en erg lekker.

S’ avonds mooie zonsondergang met op de achtergrond de Monte Viso.

3e dag

Weer vroeg vertrokken eerst dalend naar het lac Blanco en daarna door een blokkenveld naar de passo d’Agnel (2570 m) ; mooie uitzichten. Van de pas naar het Lac de L’Agnel (stuwmeer) goed pad gemarkeerd met steenmannetjes. Bij het stuwmeer veel gemzen gezien.

Hierna geleidelijk dalend naar het vallon de Valmasque , mooie groene vallei. Dan begint het te stortregenen zodanig dat het water over het brede pad stroomt.

Geleidelijk stijgt het pad naar de refuge de Fontanalba. Dit is een kleine oude hut nou ja meer een stal met 1 ruimte waar je eet en boven slaapt. Wel gezellig!

De hut blijkt volgende dag in een zeer mooi gebied te liggen met als begroeiing lariksbomen en wat zeer bijzonder is de prehistorische tekeningen op de rotsen.

4e dag

Vandaag een tocht in de buurt gemaakt (lac Vert de Fontanalbe) om met name de prehistorische gravures te bewonderen; zeer bijzonder!

Via legale en illegale paadjes (mooiste gravures) lopen we door een welhaast mythisch landschap dat er geërodeerd uitziet (veel steen/grond lawines).

5e dag

Vandaag (mooi weer) lopen we deels hetzelfde traject als op de rustdag maar wijken al stijgend af richting Mont Bego (2870 m) ; ook hier een prachtige route en landschap met prehistorische gravures (met name op het oude pad dat is afgesloten, vlak voor de pas!)

De pas is een blokkenveld waar we gemzen en steenbokken zien. Dan ½ uur dalen en ½ uur stijgen en komen in het Baisse de Valmasque (2550 m) : mooi uitzicht in 2 dalen en op de imposante Mont de Merveilles. Dan door het Val de Merveilles richting zuiden naar de refuge de Merveilles.

In dit mooie dal ook gravures (Christus gezicht) en geleidelijk dalend naar de hut. www.cafresa.org/Massif_Mercantour.awp

Deze hut is gemoderniseerd en populair gezien de drukte.

6e dag

Geleidelijk dalend pad naar het Lac de Mesch gelopen. Mooie route door bos en langs de rivier met bloemen en veel vlinders.

Bij het meer op de weg aangekomen hebben wij gelijk een lift in een bus die ons wil meenemen naar Dalmas. Vanuit Dalmas met de trein naar Tende.

Tende is een ontdekking! Middeleeuws stadje met prachtige huizen, nauwe straatjes, doorgangen en trappen, ornamenten en natuursteen. Italiaanse sfeer. We hebben 2 overnachtingen geboekt 1 in hotel Miramont (niet aantrekkelijk) en een nacht in gite d’etappe Carlines (rue de France).

Deze laatste ligt mooi in oud pand met een gastvrouw die vroeger gardienne was van refuge de Nice.

Lekker gegeten in restaurant begin van rue de France.

Volgende dag Tende en omgeving bekeken.

www.tourenwelt.info/huettenliste/huette.php?huette=60067