2011 GR10 wandelingen van Bolquère naar Mérens Les Vals.


6-09-2011 met de TGV van Amsterdam naar Perpignan gereisd in ca 10 uren reistijd (incl overstappen in Parijs).

Vanaf 7-9-2011 de volgende trajecten gelopen:

1e dag Bolquère (col de la Perche 1590 m) – refuge des Bouillouses (2005 m)   looptijd 4,5 uur

2e dag Refuge des Bouillouses – via Portella Gran - refuge d’en Beys ( 1970 m)   looptijd  7,5 uur

3e dag Refuge d’en Beys - refuge des Bésines (2150 m) looptijd 5,5 uur

4e dag Refuge des Bésines - Mérens Les Vals (1050 m)   looptijd 5 uur

 

Kaart GR10 2011

 

1e dag

7-9-2011 Vanuit Perpignan met de trein naar Villfranche en van daaruit met de “gele trein” een mooi traject ( ca 3/4 uur) naar Bolquère (col de la Perche 1590 m).

Landschappelijk erg mooi; de col is eigenlijk een hoogvlakte waar het spoor zich doorheen kronkelt. Vandaag beginnen we met schitterend weer: blauwe luchten zoals we die vorig jaar ook al hadden.

Vanuit Bolquere (ca 11:00 uur) lopen we het bos in; begin is minder interessant ivm huizenbouw voor ski tourisme. Om ca 14:00 uur bereiken we het lac Pradeil: een erg mooi en romantisch plekje waar we lekker gepauzeerd hebben. Vlak voor het meer een mooie bergerie gevonden die voor de helft onder de grond is aangelegd.

Van het Lac naar de refuge is het niet meer ver; in een breed dal lopen we over grasvlakten waar de Merens paarden staan naar de refuge (CAV hut). Het is hier veel drukker want je kunt tot hier met de auto komen en er zijn verschillende overnachtings mogelijkheden.

Blijkbaar is het Lac de Bouillouse een geliefd plekje om de omgeving te leren kennen dat hoorden we later van een local. Je kunt maar tot een bepaald tijdstip met de auto naar Lac de Bouillouse en daarna gaat er een bus op en neer vanuit Mont Louis.

Het is in ieder geval een raar gezicht om diegene die in de refuge overnachten met zware koffers te zien slepen. Het is een aantrekkelijke hut met gastvrije bediening (32 euro demi pension pp incl. NKBV korting)

2e dag

Om 8:15 uur uit de hut vertrokken met stralend mooi weer! Via de dam van het stuwmeer lopen richting het chique berghotel Le Bones Hores (?) en dan langs de westkant van het meer naar het noorden. Een erg mooi afwisselend pad door naaldbos met inhammetjes aan het meer.

Aan de noordkant van het meer komen we in de vallei van de La Tét; ook hier erg mooie vallei. Hier nemen we een andere route dan de GR10 om naar de Portella Gran te lopen.We steken de revier over en dan meteen links aanhouden tegen de hoogtelijnen naar op een pad dat met een blauwe streep goed is gemarkeerd. Links van het meer Estany de l’esparver lopen we door een parkachtig landschap, het pad geleidelijk naar boven met de beek links van ons .

Het is een graslandschap afgewisseld met groepjes naaldbomen. Bij een groene arbri (kleine cabane ca 2300 m) pauzeren we; hier een mooi uitzicht op de Puig Peric met aan de zuidkant een rotsformatie waar we veel roofvogels (gieren?) zien rondcirkelen en daar ook hun nesten hebben!

We blijven rechts naast de Rec de Llosa lopen op een goed blauw gemarkeerd pad (zoals Joost het beschreven heeft).

Bij de volgende 2 meertjes steken we de rivierbedding over (ca 2400 m hoogte); rechts van het coma de Llosa naar het Estany Bleu flink stijgend goed gemarkeerd zelfs met steenmannetjes en af en toe een witte pijl!

Vanaf het begin van het Estany Bleu tegen de hoogtelijnen in naar het noorden naar de kam (ca 2600 m). Geen kleurmarkeringen maar wel steenmannetjes. Volgens Joost moet je op de kam naar het westen; dit klopt! Ca 100 m westelijk (rood gemarkeerd) tot op het punt waar het pad naar beneden gaat in noordelijke richting. Hier is een roestig schild met markering van het nationaal park Orlu.

In beginsel gaat het pad zigzaggend naar beneden daarna stijl naar beneden gemarkeerd met steenmannetjes en witte stippen verder wordt het pad beter en meer zigzag; bij een paar meertjes (estany de Portelle Gran) hebben we lekker liggen relaxen en een verfrissend bad genomen na al deze inspanning.

Verder naar beneden naar Jasse de Dela (1970 m); hier is een arbri (oude en nieuwe) met drinkbaar water. We komen hier een schapenherder tegen met zijn dochter die naar de kudde gaat in het dal.

Wij steken de rivier over en blijven op gelijke hoogte van de Jasse richting westen lopen; op een soort balkon paadje (erg smal en nauwelijks begaanbaar) op grote hoogte boven het dal. Erg mooi maar onderhand aardig vermoeiend!

We kruizen de GR 7 die vanuit het noorden vanuit Orlu komt en bereiken dan het Estang d’en Beys met de refuge omstreeks 18:30 uur.

3e dag

S’ochtends weer stralend mooi weer. In 3,5 uur naar de col Coma d’Anyell (2500 m): een geleidelijk stijgend pad (GR7) langs de beek in een vallei omringd door steile wanden. Een aangekleed maar ruig landschap met veel granietblokken. Hoe hoger hoe mooier met diverse meertjes. Weinig schaduw en veel zon. Na het 2e meertje enkele marmotten gezien en gehoord. Het pad is goed gemarkeerd. In het grote meer (Etang Faury 2310 m) nemen we een heerlijk bad; wel koud maar met de zon gaat het best.

Daarna komen we op de kruising van GR7 en de aansluiting met de GR10 (GR de pays des montagnes); het is dan nog een ½ uur stijl omhoog naar het einde van het nationaal park van Orlu (Portella d’orlu). Van hieruit een magnifiek uitzicht op het grote meer (Etang de Lanoset), de col Coma d’Anyell en alle grote toppen in de buurt zoals de Pic de la Grava en de pas overgang van gisteren.

Van hieruit een klein stukje naar de col Coma d’Anyell met aansluiting op de GR10 ; van deze col uitzicht op het dal naar Besines.

Flinke klim naar beneden deels over blokkenpuin en steile stukken, vlakker langs meertje, dan weer steil + blokkenveld en eindelijk langzaam dalen door een mooi bos. Toch noch 2 uren lopen naar de hut. Laatste stukje nog even naar boven waar de hut mooi is gelegen met uitzicht op het meer Besines en de col de Pedrouz. Mooi nieuwe hut (CAV) met goede ontvangst (beter als gisteren).

S’avonds goed gegeten (4 gangen) en een erg drukke hut met een grote groep uit Toulouse.

4e dag

S’ochtends vertrokken om 9:00 uur weer met schitterend weer; we nemen afscheid ook van de gitzwarte ezel die met een ketting vastzit aan een houtenbalk.Vanuit de hut in noordelijke richting, eerst een eind omlaag om via de graat naar de Porteille de Besines (2330 m) te lopen in ca 45 min.Vanaf de col eerst door een blokkenlandschap, goed pad en niet moeilijk. Op 2050 m gepauzeerd bij een mooi groen meertje (Etang de l’estagnas) met een schaduwrijke picknickplaats. Vanaf meertje tot boven in het dal (1850 m) waar de GR10 afbuigt naar het noordwesten, wordt het steiler met geröl op het pad. Bij de Jasse de Présassé afgekoeld in het beekje; daarna gaat het langs de rivier door een breder dal geleidelijk naar beneden met af en toe een trapje in het landschap. Erg mooie vallei en een mooie waterval. Dan duiken we het loofbos in en het pad is ommuurd. We passeren de zwavelbronnen (3 stuks) waar reeds badgasten inzitten (later komen we hier terug om er zelf in te gaan liggen water is ca 38-40 gr C). Om 16:00 uur komen we in Mérens d’en Haut aan: veel leegstaande huizen. Bij de oude vervallen Romaanse kerk is onze volgende verblijf: gite d’etappe de Narbes waar we zeer gastvrij worden ontvangen door een vriendelijke gastvrouw! Hier betrekken we een ruime 2 persoonskamer in wat blijkt een zeer groot huis te zijn (6 kamers en een dortoire).

De volgende is een rustdag en besluiten de geplande route naar de refuge de Rulhe niet door te laten gaan ivm een verstuikte enkel.

Een bezoekje aan A-les-Thermes is de moeite waard: een leuk historisch thermaal bad plaatsje! Na de rustdag vertrekken we met de trein naar Toulouse; een mooie stad die zeker de moeite waard is voor een dagje te bezoeken.